Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

Fitxa 7987/3Darrera versió: 17.04.2024

Títol

Pronunciació de vocals àtones en alguns parlars 

Resposta

Certes pronunciacions que afecten vocals en posició àtona es consideren pròpies dels registres informals i, en conseqüència, s'eviten en els registres formals. Es tracta dels casos següents:

  • la caiguda de a i e pretòniques en contacte amb r (sobretot en català central). Per exemple: berenar, pe, veritat, Teresa (i no brenar, pro, vritat, Tresa)
  • la pronunciació de la vocal neutra com a o tancada o u (sobretot en parlars baleàrics). Per exemple: colze, cotxe, nostre, genoll (i no colzo, cotxo, nostro, jonoll)
  • el tancament de e en i per contacte amb una consonant palatal (en determinats parlars occidentals i orientals). Per exemple: de, gener, queixal, seixanta (i no di, giner, quixal, sixanta)
  • la realització com un diftong [aw] o [vocal neutra + w] de la o inicial (en determinats parlars occidentals i orientals). Per exemple: ofegar, oliva, olor (i no aufegar, auliva, aulor)
  • l'elisió de la vocal final en mots originalment esdrúixols acabats en la seqüència -ia àtona (en parlars baleàrics i septentrionals). Per exemple: bèstia, ciència, gràcia (i no besti, cienci i graci).

 
Font: Gramàtica de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (3.3.4.2)  

Classificació

Categoria
Fonètica i prosòdia
Abreviacions